Chociaż słonecznie za oknem i nic na razie nie przypomina nam o zimie, nadejdzie na pewno. W tym tygodniu mówiliśmy o tym jak się do niej przygotowujemy oraz jak przygotowują się zwierzęta. Robienie przetworów to jeden z elementów przygotowania do zimy. Dzisiaj robimy je z innych względów niż dawniej – żeby było zdrowiej i bez sztucznych konserwantów. Na jednych z zajęć zastanawialiśmy się co można włożyć do słoika na dłużej tak, że się nie zepsuje. Dzieci wspominały o tym, jakie przetwory robią ich mamy, babcie… my też według naszych możliwości wzięliśmy udział w „zapełnianiu” spiżarni. Od początku do końca zrobiliśmy kompoty z jabłek, a zwiedzając spiżarnię, „uroczyście” ustawiliśmy je na półce. Dzięki temu więcej wiemy, więcej potrafimy i mamy radość z wspólnego działania.
s. Daniela Ramian nauczycielka oddziału II