yes

Chociaż słonecznie za oknem i nic na razie nie przypomina nam o zimie, nadejdzie na pewno. W tym tygodniu mówiliśmy o tym jak się do niej przygotowujemy oraz jak przygotowują się zwierzęta. Robienie przetworów to jeden z elementów przygotowania do zimy. Dzisiaj robimy je z innych względów niż dawniej – żeby było zdrowiej i bez sztucznych konserwantów. Na jednych z zajęć zastanawialiśmy się co można włożyć do słoika na dłużej tak, że się nie zepsuje. Dzieci wspominały o tym, jakie przetwory robią ich mamy, babcie… my też według naszych możliwości wzięliśmy udział w „zapełnianiu” spiżarni. Od początku do końca zrobiliśmy kompoty z jabłek, a zwiedzając spiżarnię, „uroczyście” ustawiliśmy je na półce. Dzięki temu więcej wiemy, więcej potrafimy i mamy radość z wspólnego działania.

s. Daniela Ramian nauczycielka oddziału II

Kategorie Aktualności

Ostatnie wpisy

Poświęcenie pokarmów
Tradycyjnie w Wielką Środę odświętnie ubrani, zgromadziliśmy się wszyscy po to, by uczestniczyć w obrzędzie
Świąteczne życzenia
Rodzicom z dziećmi i całym rodzinom Życzymy głębokiego przeżycia Triduum Paschalnego  i świętowania Tajemnicy Zmartwychwstania.
Przygotowania do ŚWIĄT
Tak wygląda przygotowanie do Świąt Wielkanocnych w grupie starszaków
Wysportowane maluchy
Coraz cieplejsze dni zachęcają nas do większej aktywności ruchowej. Również i my – maluchy ćwiczymy
GIGA LAURKA DLA STRAŻNIKÓW LASU
Dzieci z Gr. III wzięły udział w IV Edycji Giga Laurki dla Strażników Lasu 2025.
Wielkanocne warsztaty
Zbliżamy się do najważniejszych świąt, Świąt Zmartwychwstania Chrystusa. Stąd również nasze ciekawe warsztaty na temat