6 października – w piątek, na zakończenie tygodnia o owocach, kiedy maluszki już wiedziały, gdzie rosną owoce i jak smakują, warto było zastanowić się wspólnie w jaki sposób można przechowywać żywność. Jeszcze nie tak dawno pojęcia takie jak: przetwory, spiżarnia były wszystkim znane. W obecnym czasie nie jest to już takie oczywiste i niektórym nawet niepotrzebne. Dzieci przez cały rok „na okrągło” widzą w sklepach (również w niektórych domach) owoce świeże i pachnące. I właśnie tutaj warto zadać sobie pytanie, czy pachnące i czy zdrowe? W Polsce jesień przynosi mnóstwo darów. W sadach dojrzałe owoce: jabłka, gruszki, śliwki budzą radość u dzieci i dorosłych. Ale czas szybko płynie i nawet się nie zorientujemy, kiedy to na drzewach nie będzie owoców, ani nawet liści. A w zimie też mamy ochotę na owoce. Jak można przetworzyć owoce? Maluszki zobaczyły to podczas wyjścia do przedszkolnej spiżarni. Nic nie odda zdziwienia na twarzach maluszków, kiedy zobaczyły półki ze słoikami, w których były kompoty owocowe, ogórki kiszone, marmolada itp.
s. Eligia Alina Ryniak, nauczyciel oddziału I