yes

6 października – w piątek, na zakończenie tygodnia o owocach, kiedy maluszki już wiedziały, gdzie rosną owoce i jak smakują, warto było zastanowić się wspólnie w jaki sposób można przechowywać żywność. Jeszcze nie tak dawno pojęcia takie jak: przetwory, spiżarnia były wszystkim znane. W obecnym czasie nie jest to już takie oczywiste i niektórym nawet niepotrzebne. Dzieci przez cały rok „na okrągło” widzą w sklepach (również w niektórych domach) owoce świeże i pachnące. I właśnie tutaj warto zadać sobie pytanie, czy pachnące i czy zdrowe? W Polsce jesień przynosi mnóstwo darów. W sadach dojrzałe owoce: jabłka, gruszki, śliwki budzą radość u dzieci i dorosłych. Ale czas szybko płynie i nawet się nie zorientujemy, kiedy to na drzewach nie będzie owoców, ani nawet liści. A w zimie też mamy ochotę na owoce. Jak można przetworzyć owoce? Maluszki zobaczyły to podczas wyjścia do przedszkolnej spiżarni. Nic nie odda zdziwienia na twarzach maluszków, kiedy zobaczyły półki ze słoikami, w których były kompoty owocowe, ogórki kiszone, marmolada itp.

s. Eligia Alina Ryniak, nauczyciel oddziału I

Kategorie Aktualności

Ostatnie wpisy

Architekt w przedszkolu
W środę w grupie I gościliśmy Panią Olgę – mamę Mikołaja, która z zawodu jest
Konkurs piosenki
We wtorek 10 czerwca na zakończenie świętowania pięknej uroczystości Zesłania Ducha Świętego, odbył się w
Dzień Dziecka :)
W poniedziałek 2 czerwca obchodziliśmy DZIEŃ DZIECKA 🙂 Dzień wyczekiwany przez wszystkie dzieci. Przedszkolny plac
Warsztaty krajoznawcze w przedszkolu
Podczas piątkowych warsztatów krajoznawczych poznawaliśmy Pomorze. Dzieci wysłuchały legendy, poznawały różne rodzaje ryb i brały
Przyjdź Duchu Święty
Dlaczego wołamy o Ducha Świętego? Podpowiedź dają nam przedszkolaki…Żebyśmy byli dobrzy dla siebie i innych.
„Mieszkańcy łąki” – Dzień Mamy i Taty w gr. I
W środę sala „Maluchów” stała się łąką pełną kwiatów i różnych zwierząt. Były zające, żaby,